Resepi Cencaru Sambal Kelapa
BAHAN-BAHAN:
2 ekor ikan cencaru
100gm kelapa parut
5 biji cili padi | ditumbuk lumat
1 biji cili merah | ditumbuk lumat
2 ulas bawang merah | ditumbuk lumat
2 batang serai | ditumbuk lumat
2cm kunyit | ditumbuk lumat
Sedikit belacan bakar | ditumbuk lumat
BAHAN AIR ASAM:
1 sudu teh asam jawa
1 biji limau nipis
Sedikit air
Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ikan dan belah belakangnya. Ketepikan.
2. Gaul bahan tumbuk bersama kelapa parut. Sumbat ke dalam perut ikan.
3. Bakar ikan lebih kurang 30 minit atau sehingga masak.
4. Bagi menyediakan air asam, satukan kesemua bahan dan sesuaikan rasanya dengan menambah garam serta gula.
5. Sedia untuk dihidangkan bersama cencaru bakar tadi.
Info chef: Selain dibakar, ia juga boleh digoreng.
Kredir: Majalah Rasa
Comments
Post a Comment