Resepi Gulai Ikan Tongkol menu tradisi kelantan
Resepi ni memang turun temurun dari orang lama-lama dulu (dalam keluarga abeawe)
*bagi abeawe resepi ni sangat special dan ternyata sangat sedap.
RESEPI GULAI IKAN TONGKOL (ore klate panggil ike ayo)
1 ekor ikan tongkol (potong)
3@4 keping asam keping
Sedikit air
Garam
๐rebus semua bahan di atas
3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit hidup
๐kisar/tumbuk lumat semua bahan di atas
1 sudu besar kunyit serbuk
1@2 sudu besar cili kisar
4@5 tangkai cili kering (potong)
1 biji kelapa (ambik santan)
Cara-cara :
1. Selepas rebusan ikan masak, masukkan bahan yang dikisar tadi.
2. Masukkan juga serbuk kunyit,cili kisar,cili kering(potong) dan santan.
3. Biarkan mendidih sekejap.
4. Masukkan sedikit garam (jika perlu)
5. Orait Done!
*lagi pekat kuah lagi sedap
Makan pula dengan gabungan ikan kering, sambal belacan dan ulam.. perghhhhh! ๐๐๐
Sumber: t.me/daridapurAbeawe
Comments
Post a Comment