Resepi Ikan Bakar Sambal guna 'Air Fryer'

Ikan masih berjus walau ia dibakar dengan air fryer.

Tips :
๐Ÿ”˜ balut ikan dengan daun pisang
๐Ÿ”˜ set kan air fryer 
▪️suhu 190 darjah
▪️masa 10 minit

๐Ÿ”˜ jika nak ada rasa garing sikit (bukak sikit daun pisang dan sambung bakar sikit lagi
▪️suhu 200 darjah
▪️masa 3-5 minit
*kena pastikan daun pisang tu kemas tau,takut nanti akan terbang kena coil ๐Ÿ˜…

Resepi Ikan Bakar Sambal

Bahan A
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
Sedikit halia
Sedikit kunyit
Sedikit lengkuas
2 batang serai
1 biji cili padi
Sedikit belacan
๐Ÿ‘†kisar semua bahan di atas

Bahan B
Cili kering (nak pedas letak lebih sikit)
๐Ÿ‘†kisar hingga lumat

Bahan C
Asam jawa
Gula melaka
Daun kesum
Sedikit air
Sedikit garam

Cara-cara :
1. Tumis bahan B hingga garing.
2. Kemudian masukkan bahan A, tumis lagi hingga pekat.
3. Selepas tu masukkan bahan C.
4. Kemudian lumurkan kat ikan(letak sikit garam kat ikan).
5. Balut ikan dengan daun pisang. 
6. Masukkan ke dalam bakul air fryer.
7. Kemudian setkan air fryer 
▪️ suhu 190 darjah 
▪️ masa 10 minit 
8. Sambung balik (jika suka garing sikit)
▪️ suhu 200 darjah
▪️ masa 3-5 minit

Ps: Orait!,nanti panjang-panjangkan lah resepi ni kat sesiapa yang minat makan ikan bakar sambal ye.

Sumber: t.me/daridapurabeawe

Comments

Popular posts from this blog

Resepi Ikan Siakap Goreng Berlada