Resepi Ikan Siakap Goreng Berlada
IKAN SIAKAP GORENG BERLADA
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap perlu lumur garam dan kunyit
1 biji bawang besar potong dadu
4 ulas bawang putih cincang
2 inci halia hiris halus
3 helai daun limau purut
3 batang serai hiris halus
2 sudu besar sos thai
1 sudu besar oyster sauce
1 sudu besar cili sos
1 sudu teh fish sauce
1 sudu besar kicap manis
4 ulas cili padi potong kecil
3 sudu besar cili kering kisar
1 sudu teh perasa maggi secukup rasa larutkan dalam 100ml air panas
1 sudu besar tepung jagung larutkan dalam 2 sudu besar air
Sedikit garam
Cara Memasak:
1. Goreng ikan siakap hingga garing pastikan jangan hangus pula.
2. Panaskan minyak masak secukupnya kemudian tumis bawang besar, bawang putih, serai dan halia. Tumis sampai wangi.
3. Kemudian masukkan daun limau purut dan cili padi. Tumis seketika dan masukkan cili kisar.
4. Bila cili dah cantik pecah minyak, masukkan sos thai, cili soso, oyster, fish sauce dan kicap manis yang telah disatukan.
5. Langkah seterusnya masukkan air stock ayam dan letak garam. Rasa sos dan sesuaikan ikut citarasa anda.
6. Untuk pekatkan kuah masukan air tepung jagung. Siap untuk dihidangkan.
Kredit: Dapur Cik Wani
Comments
Post a Comment