Resepi Siakap Blackpepper Sarawak
Resepi Siakap Sarawak Black Pepper
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap saiz besar cuci bersih potong rama2 (potong dua tanpa putus) dan toskan.
2 sudu besar lada hitam ditumbuk hancur.
1 biji bwg kecil dimayam
1 biji tomato dipotong 6
2 ulas bwg putih dimayam
3 sudu besar sos tiram
7 keping halia yg dihiris nipis
Sedikit perahan lemon
Sedikt bunga kobis
Sedikit lobak merah
1 sudu teh tepung jagung dibancuh dgn suku cawan air.
Tepung jagung secukupnya,garam,gula secukupnya
Cara-cara Utk KUAH:
Tumis bwg2 dan halia hingga layu.Masukkan lada hitam yg dah ditumbuk hancur kacau sekejap dan masukan semua bahan lain KECUALI IKAN. Kacau lgi..masukan sedikit air mengikut banyak kuah yg dikehendaki. Jika suka pekat..lebihkan sedikit tepung jagung yg dibancuh dahulu dgn air. Mendidih siap.
Cara-cara Utk IKan:
Salut ikan dgn tepung jagung.salut kering jgn dibancuh dgn air tepung tu ye..dan goreng dlm minyak yg banyak.angkat dan curah kuah tdi atasnya siap.
Credit: dapur chef
Comments
Post a Comment